Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


Eventyrlige Peru - Inkaernes rige (4:4)

dk4 viser arkæologiske sensationer i Nordperu.

Del 4 af rejseserien ”Eventyrlige Peru – inkaernes rige” tager dk4´s seere med til Nordperu, der normalt er en upåagtet del af landet turistmæssigt set. Ikke desto mindre er Nordperu endnu mere interessant for de arkæologiinteresserede end de sædvanlige seværdigheder. Det skyldes ikke mindst fundet af én af Mochekulturens konger ”El Sinor de Sipan” og store dele af hans hof på en begravelsesplads ved siden af dobbeltpyramiden Huaca Rajada.

El Sinor de Sipan og hans rige gravgaver er udstillet på et af Sydamerikas allerbedste museer Museo Tumbas Riales i byen Trujillo. At opleve historien om fundene ved Huaca Rajada er lige så overvældende som Tutankhamons grav i Egypten, og at interviewe dr. Walter Alva, der har gjort fundet, er som at have mødt Howard Carter. I ”Eventyrlige Peru – inkaernes rige” har dk4´s Frantz Howitz et interview med dr Walter Alva om fundhistorien. Bl.a. fortæller han om udgravningen af én af de 6 øreringe , der fulgte kongen i døden. Den har en afbildning af kongen selv, og her følte Dr. Alva første gang, at han var ansigt til ansigt med El Sinor de Sipan.

Frantz Howitz er også ude ved fundstedet Huaca Rajada, hvor der – langt væk fra alfarvej – ligger et smukt museum, der er en stor overraskelse. Her vises nogle af gravpladsens allerrigeste fund. Gennem gravgaverne - sammenholdt med illustrationer af kongen og hans hof på keramik - kan man genkende de forskellige personer og deres plads i Mochekulturens hierarkie. Det er ikke småting, hver enkelt standsperson har fået med sig i graven. Hver enkelt genstand har haft en rituel betydning og er udført med så stor finesse, at den moderne beskuer forbløffes.

Da dr. Alva og hans stab af arkæologer begyndte at undersøge begravelsespladsen ved pyramiderne Huaca Rajada var de i kapløb med gravrøvere, der allerede havde været på spil. Det havde de også været ude ved Stillehavets kyst ved endnu en pyramide fra Mochekulturen - Huaca Cao Viejo. Heldigvis kom arkæologerne dem i forkøbet og fandt i 2006 den usædvanlige grav med en kvinde ”The Lady of Cao”.

The Lady of Cao har været krigerinde og én af de allerøverste standspersoner i sin tid. Da hun døde blev også hun begravet med alle sine symbolske spyd, smykker, øreringe, kroner, sceptre og næsesmykker – alt i guld og sølv, men det mest bemærkelsesværdige er hendes tatoveringer.

The Lady of Cao er et af de seneste sensationelle fund, der er gjort i det nordlige Peru, og hun er i dag udstillet på et super moderne museum lige ved siden af fundstedet – meget langt fra befærdede veje. Derfor er det svært at komme ud til museet, men nu får dk4´s seere en enestående chance for at opleve den 1300 år gamle tatoverede krigerinde.


Annonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.